Quantcast
Channel: Sökresultat för ”finansiering”– TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

Så gör du: Varför blir min dator plötsligt långsam?

$
0
0

Fixa din PC: Varför blir din dator långsam?Oavsett hur pass ny och häftig din PC är, kommer du att hamna i situationer där datorn blir långsam. Och om din dator – liksom de flesta av oss – inte är det absolut värsta på marknaden, lär du relativt ofta dras med hastighetsproblem. Dålig prestanda är förmodligen det vanligaste skälet till irritation över datorer.

Men vad det är som gör din dator så slö? Alldeles för ofta blir användare oroliga och drar slutsatsen att de drabbats av virus. Jag skulle dock påstå att problemet med en långsam dator i så gott som alla fall har ett ofarligt skäl. Det finns många logiska och naturliga skäl till varför din dator blir slö. I den här nybörjar-artikeln – den första i en serie inom ämnet – får du lära dig grunderna.

Kunskapsnivå: GrundläggandeDet finns många skäl till varför din dator går långsamt. Men i grund och botten handlar det nästan alltid om att processorn och internminnet är hårt belastade.

Problemet med en långsam dator kan delas in i två kategorier; antingen är din dator kontinuerligt långsam redan från det att du startat Windows – eller så har du råkat ut för att datorn plötsligt blivit slö och hopplös att arbeta med.

I den här artikeln fokuserar vi på det senare problemet, det vill säga när du arbetar framför datorn och plötsligt blir den väldigt långsam.

Om din dator däremot jämt och ständigt är långsam, finns det andra saker du behöver göra. Detta är något vi kommer att skriva om i en annan artikel. Den publiceras inom kort. Tills vidare kan du läsa en äldre bloggpost om att göra datorn snabbare. Även fler artiklar inom ämnet strulande datorer och hur du fixar dem är på gång. Vill du vara säker på att du inte missar någon, skaffa en gratis prenumeration på TkJ.se nyhetsbrev.

Processor och internminne för nybörjare

Ponera att du sitter och jobbar när datorn blir extremt slö. Kanske blir den så långsam att du knappt kan göra någonting. Eller så råkar du ut för det när du är mitt uppe i en killing spree i det senaste FPS-liret. Ett annat scenario där det är vanligt att du märker att datorn går långsamt, är när du tittar på videoklipp på webben.

Skälet till varför datorn helt plötsligt börjar gå på knäna, är som sagt närmast uteslutande att processor och/eller internminnet har överbelastats. Processorn (CPU) är den krets i datorn som utför de flesta kommandon som programvaror utgörs av. Om du till exempel genomför avancerade beräkningar i ett grafikprogram eller Excel, påverkar det processorn.

Tillräckligt med RAM, internminne, behövs för att datorn inte ska bli slöInternminnet (RAM) är minneskretsarna där temporär information lagras, till skillnad mot hårddisken och andra lagringsenheter där du sparar filer. När du kör ett program ligger det som regel i internminnet, och likaså de filer som du har öppna i respektive program. Bildredigering är ett bra exempel på när internminnet snabbt tar slut. Kör du Photoshop och har tio öppna digitalfoton, lär det sätta sina spår.

För att minska pressen på ditt internminne använder sig Windows av en så kallad växlingsfil – ett virtuellt minne – som lagras på din hårddisk. När data i ditt internminne inte har använts på en stund, eller om ditt internminne helt enkelt är fullt, kommer datan att flyttas till ditt virtuella minne. Eftersom hårddisken är bra mycket långsammare än minneskretsar påverkar detta prestandan. Vi ska fördjupa oss i växlingsfilen i en kommande bloggpost.

Datorn blir slö – varför?

Här kommer en lista över olika vanliga skäl till varför systemet blir överbelastat:

  1. För många program igång. Det här är något som drabbar de flesta som arbetar med IT-relaterade jobb. Programmerare, webbutvecklare, grafiker och så vidare. Bloggare är också utsatta, kan jag bekräfta. Du har helt enkelt för många program igång samtidigt, och dessa äter upp både processorkraft och internminne. Det här löser du enkelt genom att stänga program du inte använder.
  2. För många dokument öppna. I de flesta program arbetar du med filer av olika slag. Det gäller bilder i Photoshop, dokument i Word och applikationer i Visual Studio. Men det gäller även sidor i din webbläsare. Ofta har du säkert flera flikar uppe och varje flik förbrukar både internminne och processorkraft.
  3. Nedladdning av stora mängder data. Brukar du ladda ner stora filer från Internet (eller ett annat nätverk)? Då kan det belasta datorn ordentligt. Ett riktigt snabbt bredband är så klart väldigt trevligt, men det kan sänka din dator. Om du skulle ladda ner stora filer i hög hastighet, påverkar detta systemet negativt på ett par sätt. Om du till exempel har bredband på 100 Mbit och snabbare, kan du stöta på lyxproblemet att din hårddisk helt enkelt inte riktigt hinner med att skriva data lika fort som ditt nätverkskort laddar ner det. Det innebär inte att filen blir korrupt, men det gör din hårddisk överbelastad, vilket påverkar alla andra program du kör eftersom så gott som allting arbetar mot hårddisken på ett eller annat sätt.
  4. Tunga webbsidor. Att ha flera webbsidor öppna i flikar och fönster i din webbläsare påverkar som sagt datorns prestanda. Och allra värst är det med tunga webbsidor. Det gäller framför allt sidor som innehåller Flash-animationer, film- och ljudklipp, Java-appletar, och andra inbäddade mediafiler. Även komplicerade webbapplikationer, där man drar nytta av komplexa Javascript, kan vara krävande.
  5. Ett program som har hängt sig. Ibland kraschar programvaror på grund av olika faktorer. De hänger sig – eller låser sig – och belastar då datorn väldigt mycket. När ett program har låst sig brukar det innebära att en krävande funktion har hamnat i en långdragen loop. Det här kan hända i alla möjliga program, och även om dålig programmering ofta ligger bakom behöver så inte vara fallet. Det kan bara vara så att en funktion som programmet kör stöter på problem; till exempel nästa punkt i listan.
  6. En datakälla har anslutningsproblem. Något som ofta innebär problem idag, när våra datorer jämt arbetar mot andra datorer och enheter via nätverk, är att ett program försöker komma åt information på en lagringsenhet eller server som antingen är extremt långsam eller inte går att nå över huvud taget. Då kan även de mest välutvecklade programmen haka upp sig. Det här kan hända även själva operativsystemet.
  7. Gamla program och drivrutiner. Det är viktigt att hålla ditt system och dina mest använda program uppdaterade till de senaste versionerna. Buggar, säkerhetshål och kompatibilitetsproblem hittas hela tiden i både Windows, drivrutiner och olika program. Se till att du har Automatiska uppdateringar (Windows Update) aktiverat i Windows, så att operativsystemet håller sig i form. Och när det gäller drivrutiner och program finns det verktyg som skannar ditt system och tar reda på om du har utgångna versioner.
  8. Skadliga och oönskade program. Jag sparade det här för sista punkten, eftersom det är vanligt att användare tror att de drabbats av virus när datorn blir långsam, och jag vill markera att slöa datorer nästan alltid har en betydligt ofarligare förklaring. Med det sagt; spyware, adware, trojaner, keyloggers… Det finns som bekant massor av klart oönskade program som kan infektera din dator. En del är inte direkt farliga – såsom adwares, vars syfte är att visa en massa reklam för dig och inte sällan används som finansiering av skrupelfria gratisprogram – men de kan påverka systemets prestanda negativt. Den här typen av program gömmer sig i bakgrunden och kan utnyttja din dator till allt möjligt. Se till att du har en bra säkerhetslösning med skydd mot alla former av hot.

Windows Update

Det finns andra skäl till varför din dator blivit långsam, men dessa var ett par av de absolut vanligaste. Om din dator plötsligt blivit långsam skulle jag tippa på att det är någon av ovanstående punkter som ligger bakom det (bortsett från den sista om farlig kod, för det är sällan skälet).

Som jag skrivit ovan är det inte helt ovanligt att normala hemanvändare blir rädda och tror att de drabbats av virus när datorn blir långsam. Visst kan det ibland vara så, men jämförelsevis med de övriga skälen är oddsen små. Dels är det helt enkelt vanligare att det finns ett naturligt skäl, och dels är det så att dagens datorvirus (trojaner, maskar och så vidare) är skapade för att inte synas.

Datorvirus vill ligga gömda i bakgrunden för att stjäla information och utnyttja din dator för att genomföra attacker, sprida virus och spam, och så vidare. Virustillverkarna vill inte att du ska misstänka att din dator är infekterad. Så länge du inte tror att du har ett virus, kommer du förmodligen inte att köra olika virusskanners och annat (bortsett från ditt ordinära antivirus; men det händer att antivirus missar skadlig kod).

Vad gör du när det blir problem?

Syftet med den här artikeln är att förklara grundläggande om vad det är som gör att din dator ibland blir väldigt slö. I kommande artiklar ska vi gå in djupare på hur du går tillväga för att lokalisera och lösa problemet.

Men för att inte lämna dig helt utan alternativ på lösningar, kan du redan nu lära dig det enklaste – och även det som används oftast. Det är applikationen Aktivitetshanteraren, som du förmodligen redan känner till.

Du startar Aktivitetshanteraren genom att högerklicka i aktivitetsfältet och i menyn välja Aktivitetshanteraren. I och med Windows 8 har Microsoft som standard skalat ner programmets gränssnitt till att bara innefatta en lista över aktiva program och möjligheten att stänga av dessa. Vill du få fram alla funktioner klickar du på Mer information.

Aktivitetshanteraren i Windows 8, enkel

Den enkla versionen visar inte speciellt mycket; du ser vilka program du har igång, men bara de du själv har startat och inget av alla de program som körs i bakgrunden. I de flesta fall räcker det emellertid. Programmet som har kraschat har ett felmeddelande i listan, och för att stänga av markerar du programmet och klickar på Avsluta aktivitet.

Vill du ha fram det klassiska gränssnittet med all data, klickar du som sagt på Mer information. Under fliken Processer hittar du alla program som körs på datorn. Här ser du även två viktiga kolumner märkta med CPU och Minne. De visar hur mycket av processorn respektive internminnet varje program utnyttjar. Det ger dig ett snabbt svar på huruvida något program tar upp mycket prestanda.

Aktivitetshanteraren i Windows 8, utökad

Det kommer fler artiklar i den här serien, i vilka vi fördjupar oss i hur du återtar kontrollen av din PC. Har du frågor är du välkommen att posta en kommentar nedan, eller skicka ett mejl till tommy@tkjmedia.se.

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!