I kölvattnet av PRISM, det omfattande övervakningssystem som USA skapat för att avlyssna samla ihop information från flera stora Internetföretag, har Peter Sunde tillsammans med Leif Högberg och Linus Olsson skapat applikationen Heml.is för säker kommunikation mellan användare.
Heml.is kan ur ett användarperspektiv ses som en variant av Facebook Messenger, Windows Live Messenger eller andra liknande lösningar. Gränssnittet är dock snyggare än de flesta, men det allra mest väsentliga är att meddelanden ska vara säkra mot avlyssning. Detta görs bland annat med krypteringstekniker som PGP och XMPP. Tidigare idag blev det klart att finansieringen, om gjorts via crowdfunding, blev klar. 36 timmar tog det att nå upp till de 100000 dollar man efterfrågade för att dra igång utvecklingen.
De tre grundarna av Heml.is har tidigare jobbat ihop med Flattr, som är ett system där bloggare och andra som driver webbsidor enkelt kan ta emot donationer från besökare. Heml.is kommer att bli en applikation för inledningsvis iOS och Android, där du och dina vänner kan kommunicera med varandra utan att vara oroliga för att er kommunikation övervakas av storebror.
Att vi är ständigt övervakade av olika statliga rättsorganisationer borde egentligen inte förvåna någon. Vi är alla potentiella terrorister och detta faktum har i det närmaste förintat all form av personlig integritet. E-post, chattar, SMS, telefonsamtal – ja, all form av kommunikation ska helst kunna övervakas för att hindra de terrordåd vi alla uppenbarligen går och planerar.
Snabb finansiering via crowdfunding
För att komma igång med utvecklingen behövde Heml.is ett startkapital på 100000 dollar. Man valde att vända sig till Internet och använda så kallad crowdfunding för att dra in pengarna.
Crowdfunding innebär att vem som helst kan hjälpa till genom att skänka en oftast valfri summa pengar. Kickstarter är den mest kända sajten för att hantera projekt som söker finansiering via crowdfunding, men den tjänsten är begränsad till projekt i USA respektive Storbritannien. I Sverige finns alternativet Funded By Me.
Heml.is valde dock att hantera donationer själva genom att ta betalt via Paypal alternativt Bitcoins. Beroende på hur mycket du donerar, får du en viss mängd koder för att låsa upp extrafunktioner i den kommande applikationen, samt möjlighet att paxa användarnamn.
Tidigare idag postade Heml.is ett kort inlägg på sin blogg, där man berättade att man nu fått in över 100000 dollar via donationer. Ungefär 36 timmar tog det alltså för Heml.is att övertyga Internetanvändare världen över om att de har en bra tjänst på gång, som är värd att skänka en slant till.
Heml.is byggs för fullt
Startkapitalet kommer att användas till att finansiera bygget av applikationerna för iOS och Android, samt för att bygga den infrastruktur som behövs i grunden – det vill säga de servrar som Heml.is är beroende av för att kunna fungera.
BILD: Så här kommer Heml.is att se ut på en iPhone eller iPod Touch.
Något lanseringsdatum är ännu inte bestämt, men om du är intresserad av tjänsten kan du följa utvecklingen på antingen deras blogg, eller deras Twitter-konto och Facebook-sida. Du kan också anmäla din e-postadress för att få mejl om hur utvecklingen går.
Peter Sunde är knappast känd för att ha fokus på att bygga produkter och tjänster vars syfte är att generera en massa pengar. Detsamma gäller för Heml.is. Det viktigaste är att kunna erbjuda en app för direktmeddelanden, som inte går att övervaka. Så här förklarar man på sin hemsida:
Why is Heml.is different from WhatsApp, MessageMe, iMessage etc?
Our focus is your privacy so we are building everything from software to company structure to protect that. The others are focused on maximising profit.Why are you doing this?
Primarily the leak from Edward Snowden made us understand that this is needed. We don’t want a world where everyone is monitored all the time. People have a right to be private and this is our way of enabling them.
Tekniken för att skydda användare mot snokande storebröder innefattar bland annat kryptering med hjälp av PGP och XMPP, och själva serverdelen kommer inte att behålla någon historik över meddelanden. Så fort ett meddelande har nått mottagaren, tas det bort från servern. Skulle någon kräva tillgång till servrarna för att samla ihop information om användarens kommunikation, finns det sålunde ingen historik att hämta.
Fler plattformar i framtiden
På hemsidan finns en bild (större än den här oven) som visar hur applikationen kommer att se ut på iOS. Och det verkar som om utvecklarna har rätt när de beskriver gränssnittet som ”beautiful design”. Det ser riktigt bra ut. Man har valt att hämta inspiration från designen i Apples kommande iOS7. Android-versionen för Heml.is är tänkt att se ut ungefär likadant.
Man kommer som sagt fokusera på att ta fram appar för iOS och Android. Om intresset för Heml.is är lika stort efter lanseringen som nu innan, ska man ta fram fler versioner för andra plattformar. Gissningsvis lär det dyka upp appar för Windows, OS X, Linux och Windows Phone.
Själva applikationen kommer att vara gratis, men du kommer att kunna låsa upp olika extrafunktioner via köp inifrån appen. Exakt vad det handlar om säger man inte idag, bortsett från ett exempel om möjligheten att kunna skicka bilder i dina meddelanden. Grundutförandet av Heml.is är begränsat till textmeddelanden.
Svårt att slå igenom i genren
Jag tycker att det här låter som ett väldigt intressant projekt, så jag kommer säkert att återkomma med fler bloggposter framöver. Det svåra med att få en sådan här app att fungera, är att locka tillräckligt många användare. För att kunna skicka dina säkra meddelanden till vänner, krävs ju att dina vänner också har applikationen.
Själva grundtanken med att det inte går att övervaka dina meddelanden är så klart det viktigaste med hela appen. Men det räcker inte för att få folk att använda den istället för konkurrenterna. Ska Heml.is slå igenom bland de stora massorna, måste själva användandet vara exceptionellt.
Det måste vara väldigt simpelt att komma igång och man måste hitta smarta incitament för att hjälpa användare att övertyga sina vänner om att byta till Heml.is. Av skärmdumparna att döma verkar man ha lyckats göra ett snyggt gränssnitt, och det är positivt. Är själva hanteringen lika välgjord som utseendet, kan det här gå riktigt bra.
Eller vad tror du?